Wat is eenzaamheid ?


Eenzaamheid is een gevoel van leegte, wie dat gevoel niet los kan maken heeft las van chronische eenzaamheid.

Zo'n 10% heeft last van ernstige eenzaamheid. Het is meestal een verstoring van patronen in iemands leven. Verlies van partner,verandering van werk, ziekte e.d. Eenzaamheid kan voorkomen bij elke levendsfase, is niet gebonden aan oude of zieke mensen.

Eenzaamheid is ongezond,het verzwakt o.a je afweersysteem

bron: www.eenzaamheid.info

eenzaamheid volgens psycholoog

Eenzaamheid kan voor mensen boven de 50 een sluipmoordenaar zijn. Volgens nieuw Brits onderzoek kan eenzaamheid dubbel zo ongezond zijn als obesitas. 

 

Het gevoel geïsoleerd te zijn, kan een enorm schadelijke impact hebben. Wetenschappers becijferen dat de meest eenzamen onder hen dubbel zoveel risico lopen te overlijden 

 

De wetenschappers volgden meer dan tweeduizend vijftigplussers. Vergeleken met de gemiddelde persoon in de studie liepen zij die te kennen gaven eenzaam te zijn 14 procent meer risico op een vroege dood. Dat betekent dat de impact van eenzaamheid op een vroeg overlijden ongeveer dubbel zo groot is als die van zwaarlijvigheid. Armoede bleek het risico op een vroege dood met 19 procent te doen toenemen.

  

Eerdere onderzoeken linkten eenzaamheid aan een hele reeks gezondheidsproblemen, van hoge bloeddruk en een verzwakt immuunsysteem tot een groter risico op depressies, hartaanvallen en beroertes. In zijn nieuwste boek 'Loneliness' stelt John Cacioppo, psycholoog aan de universiteit van Chicago, dat de pijn van de eenzaamheid verwant is met fysieke pijn.

 

In het licht van de gezondheidsrisico's van eenzaamheid waarschuwt hij dat mensen die de pensioenleeftijd naderen beter twee keer nadenken vooraleer ze hun vertrouwde omgeving verlaten en hun oude dag plannen door te brengen op een plek waar ze haast niemand kennen. 'We hebben nog altijd een mythische visie op onze pensionering. We denken dat we dan onze familie en vrienden moeten achterlaten om een huis te kopen in het buitenland waar het altijd warm is en waar we gelukkig zullen zijn. Dat is wellicht niet het beste wat we kunnen doen'.

 

'We zien dat mensen die na hun pensionering contact blijven houden met hun collega's en vrienden in hun buurt hebben minder eenzaam zijn. Neem de tijd om fijne momenten te delen met familie en vrienden'.

 

Het nieuwe onderzoek bracht ook aan het licht dat gezelschap op zich niet volstaat. Ouderen hebben er nood aan zich betrokken te voelen en te ervaren dat ze gewaardeerd worden door hun naasten.

 

Bron AD /John Cacioppo, psycholoog

 

Eenzaam

40% voelt zich eenzaam, het is een taboe om te zeggen dat hij/zij zich een zaam voelt. veel mensen voelen zich dan een loser.

Wanneer een partner wegvalt, of de mobiliteit bij oudren afneemt is het een risico dat de eenzaamheid de kop op steekt.

bron: www.omroepzeeeland.nl

Wat kun je doen aan eenzaamheid ?

Zelf zou ik zeggen, zoveel mogelijk onder de mensen proberen te komen. Een baan, of vrijwilligers werk gaan doen, bv voor ouderen, die mensen zijn soms ook eenzaam, of kunnen door hulp ook eens naar buiten,spellteje doen of iets dergelijks.

Een huisdier kan ook wat eenzaamheid wegnemen, een kat of hond geef je liefde en krijg het ook terug