uitgelicht


Armoede bestaat niet

Volgens onder andere Rutte is er geen Armoede, Hoe is het mogelijk dat de voedselbanken het steeds drukker krijgen ?


eugdzorg wil uitstel meerderjarigheid sommige 18-plussers 

Drie jeugdzorginstellingen roepen woensdag in een brandbrief aan de politiek op tot uitstel van meerderjarigheid voor een groep zeer kwetsbare jongeren met een licht verstandelijke beperking. 

Enkele honderden jongeren komen volgens de jeugdzorgorganisaties - William Schrikker Groep, Trajectum en 's Heeren Loo Zorggroep - in ernstige problemen door een systeemfout. Onderzoeksprogramma Zembla, dat de brandbrief in handen heeft, spreekt van een "systeemfout". 

"We pleiten voor een juridische maatregel die hulpverlening kan verplichten aan 18-plussers die zulke hulp niet wensen, maar wel nodig hebben. Als de situatie daarom vraagt, moeten we als maatschappij doortastend durven optreden. Laat 18-plussers met verstandelijke beperingen niet aan hun lot over!", schrijven de organisaties in de brief.

Volgens de organisaties kunnen sommige jongeren met een licht verstandelijke beperking en ernstige gedragsproblemen na hun achttiende verjaardag, als ze volgens de wet volwassen zijn, nog niet op hun eigen benen staan. Sommigen zijn in hun ontwikkeling niet ouder dan twaalf jaar. Ze zeggen voor zichzelf te kunnen zorgen, maar dat blijkt in de praktijk niet het geval te zijn. 

"Ze komen op straat terecht, in de criminaliteit of in de prostitutie", stelt hoogleraar Paul Vlaardingerbroek van de Universiteit Tilburg. "Ik vind dat deze jongeren tegen zichzelf beschermd moeten worden. Hun meerderjarigheid moet opgeschort kunnen worden zodat begeleiding en behandeling doorloopt, ook tegen hun eigen wil."

Piet Yntema, directeur van een instelling die is verbonden aan de 's Heeren Loo Zorggroep, zegt moedeloos te worden van de huidige situatie. "Je weet dat het mis gaat, maar je kunt niks doen want ze zijn voor de wet meerderjarig. De risico’s zijn enorm. Schulden, verslaving, seksuele uitbuiting. Het is verschrikkelijk voor de jongeren zelf, maar ook voor hun ouders."

Sinds kort hoef ik gelukkig de grootst mogelijke onzin niet meer te zien in het digitale schriftje. Maar kan nog niet zeggen dat het lekker loopt

 

de waarheid.  klik op plaatje
de waarheid. klik op plaatje