Medische onderzoeken van mijzelf:

 

Het onderzoek gebeurt met een flexibele slang (gastroscoop) waarvan de tip bestuurbaar is. De scoop is 8 mm dik, u houdt dus voldoende ruimte over om normaal te kunnen ademen. U krijgt als voorbereiding op het maagonderzoek een drankje met antischuim. Dit voorkomt schuimvorming in de maag tijdens het onderzoek. Wij vragen u eventuele losse gebitsdelen uit te doen. Daarna wordt met een spray uw keel verdoofd waardoor u een brok in de keel gevoel krijgt en slikken wat moeilijker gaat. Dit is slechts een gevoel. Deze verdoving vermindert het kokhalsreflex. De werking hiervan is ongeveer een half uur na het onderzoek volledig uitgewerkt. Hierdoor mag u tot een half uur na het onderzoek niets eten of drinken.

Gedurende het maagonderzoek krijgt u een ring tussen uw kaken om de gastroscoop te beschermen. Met het onderzoek ligt u op uw linkerzij. Via het infuus krijgt u nu het roesje toegediend. Dit slaapmiddel kan uw bewustzijn, uw reactievermogen en uw ademhaling beïnvloeden daarom wordt uw hartslag, zuurstofgehalte in het bloed en de bloeddruk gecontroleerd.

De arts brengt de gastroscoop in uw keel en vraagt u te slikken. Via uw slokdarm gaat de scoop naar uw maag. Via de scoop wordt lucht ingeblazen. Dit is nodig om de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm te laten ontplooien en goed te kunnen bekijken. Dit kan een drukkend gevoel in de maagstreek veroorzaken. Mocht u boeren moeten laten tijdens het onderzoek dan is dat heel gewoon. Het zal u alleen maar opluchten. Er kan een stukje weefsel worden weggenomen (biopt) voor onderzoek. Hier voelt u niets van. Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten. Het onderzoek wordt verricht door een maag-darm-leverarts of internist.


Hoe gaat een kijkonderzoek van de darm (coloscopie)?

Het kijkonderzoek van de darm (coloscopie) wordt gedaan met flexibele slang: een endoscoop. De slang is ongeveer zo dik als een vinger.

De arts schuift de endoscoop via de anus in uw darm. Aan het uiteinde van de slang zitten een lampje en een camera. Het lampje zorgt ervoor dat de arts de binnenkant van uw darm goed kan bekijken.

De beelden die de camera maakt, zijn te zien op een monitor. Tijdens het onderzoek kan de arts ook poliepen weghalen of een stukje weefsel eruit halen. Dit is vrijwel pijnloos. Zeker als u even slaapt door een roesje. Wel is er een hele kleine kans op problemen, zoals een gaatje in de darm of een nabloeding.

In een laboratorium wordt het weggehaalde weefsel of de poliep onderzocht.

Voor een kijkonderzoek van de darm moet uw dikke darm helemaal leeg en schoon zijn.

  • U krijgt een laxeermiddel. Vaak is dat een poeder dat u oplost in water.
  • U drinkt van die oplossing een groot aantal glazen.
  • Daarna moet u steeds naar de wc. Uw ontlasting wordt waterdun en wordt steeds lichter. Uiteindelijk is uw hele darm schoon.

 


informatie te geven over onderzoek van neus en keel met een flexibele nasofaryngoscoop. Als u voor dit onderzoek binnenkort bij een keel-neus-oorarts (KNO-arts) komt of u bent om andere reden geïnteresseerd, dan kunt u er op deze plaats meer over te weten komen. Kijkonderzoek van de neus en keel (door de KNO-arts flexibele nasofaryngoscopie, fiberscopie of flexibele laryngoscopie genoemd) is het bekijken van de neus, de ruimte achter de neus (neus-keelholte), de keelholte en de stembanden. Dit onderzoek kan met en zonder verdoving van het neusslijmvlies worden uitgevoerd, want deze flexibele scoop wordt door de neus ingevoerd. De KNO-arts zal vaststellen welke manier voor u het beste is.

 

Het onderzoek

Met dit onderzoek kunnen structuren dieper in de neus, in de neus-keelholte. de keelholte en de stembanden goed worden onderzocht. In de neus wordt speciaal aandacht besteed aan:

·         het neustussenschot,

·         de neusschelpen,

·         het uiterlijk van het slijmvlies,

·         de afvoergangen van de neusbijholten en

·         eventuele afwijkingen van de inwendige neus, zoals neuspoliepen, pus, abnormale verdikkingen.

In de neus-keelholte worden de volgende structuren beoordeeld:

·         de neusamandel,

·         de uitgangen van de beide buizen van Eustachius en

·         eventuele afwijkingen, zoals gezwellen.

In de keelholte worden de volgende structuren beoordeeld:

·         de achterkant van de tong (tongbasis),

·         het strottenklepje (epiglottis),

·         de stembanden,

de ingang van de slokdarm.