een burn-out


Burnout

Een burnout is eigenlijk iemand die totaal opgebrand is, meestal niet meer in staat om de simpelst taken uit te voeren, zonder totaal uitgeput te zijn, of met andere woorden een groot gebrek aan energie, concentratie. Buitenstaanders snappen dit meestal niet., Een burnout  is in eerste instantie een energie stoornis,en depressie een stemmings stoornis (nergens op kunnen verheugen) Een burnout kan lijden tot verwaarlozing,psychose ,hartfalen of zelfmoord.

burnout ontstaat

Burnout ontstaat door langdurige blootstelling aan stress op werk of prive, dat uiteindelijk leidt tot fysieke ,emotionele en geestelijke uitputting,met name een risico voor de meer sesitieve persoonlijkheid met een extra hoog verantwoordelijkheids gevoel en perfectionisme .

Plichtgetrouwheid, werkverslaving en weinig plezier hebben,ook een mogelijkheid zou kunnen zijn een verlaagd serotoninineniveau.

Stop stress

Zoek professionele hulp.

Naar buiten, bos, park langs het water.

Minder gaan werken of eventueel een andere baan.

Neem rust en zeg vaker nee.

Ga sporten.


De klachten

Lichamelijke klachten


Slaap problemen

Hoofdpijn

Maagpijn

Darmklachten

Duizeligheid

Psychische klachten 


moeilijk kunnen ontspannen

Prikkelbaarheid

Somberheid

Opgejaagd voelen

Piekeren

Huilbuien

Angstklachten

Slecht kunnen concentreren

Van niets meer kunnen genieten

Lusteloosheid

Vergeetachtigheid

Schuldgevoelens

Geen zelfvertrouwen


Ook is er een kans op een terugkerende paniek aanval.

symptomen van paniek aanval kunnen zijn:


transpireren .

trillen, beven.

kortademig zijn.

pijn op de borst.

duizeligheid of idee hebben flauw te vallen.

angst om dood te gaan.

hartkloppingen.


Ik heb er zelf ook mee te maken gehad, de eerste burnout slaat onverwachts toe, je bent te moe om wat te ondernemen, paniek aanvallen vooral snachts, Je enge ziektes in beelden, niet meer de straat op durven. Eenmaal zoiets tepakken gehad is het zaak je leven drastisch te veranderen, de tijd tussen een tweede burnout gaat namelijk veel sneller. Kenmerken die ik persoonlijk ervaar is, sneller moe, dingen sneller vergeten (bv waar je gebleven bent met schoonmaken) prikkelbaarder worden, daarnaast veel stress ervaren, deze dingen zijn punten op waakzaam te zijn

wat is er tegen te doen?

Neem rust, zorg dat je draagkracht groter is dan de draaglast, verminder je verplichtingen. Zoek professionele hulp, alleen gaat het echt niet, soms zijn medicijnen nodig. Een tekort aan de stof serotine kan onder andere stress veroorzaken.

Bij ziekten als depressie en o.a stress  kan een geneesmiddel worden voorgeschreven, waardoor de activiteit van serotine verlengd wordt. (bv paroxetine, sertraline en fluoxetine.

In onze hersenen vindt communicatie plaats, wat gaat via neurotransmitters (dopamine,adreline en serotine). Door o.a stress kan er een serotine te kort ontstaan. (hierdoor kan er een slechte nachtrust ontstaan, snel moe worden, en depressief worden.


Met info van o.a wikipedia:

Info van mijzelf

webmaster is niet aansprakelijk voor onjuist heden

Voor meer informatie klik op plaatje wikipedia