Wat is een C.I


Wat is een CI?

 CI is een ‘cochleair implantaat’. Het is een apparaat dat dove en ernstig slechthorende mensen de mogelijkheid biedt iets te horen. Het bestaat uit een inwendig deel (het implantaat) en een uitwendig deel. Het aanbrengen van het inwendige deel gebeurt tijdens een operatie. Een CI is gemaakt om de functie van de trilhaartjes te vervangen en de gehoorzenuw direct te prikkelen. De techniek zo ver gevorderd dat de meeste kinderen met een CI na verloop van tijd leren om gesproken taal te verstaan. De resultaten kunnen echter behoorlijk variëren en niet alle kinderen hebben veel baat bij een CI. 

Bij zeer ernstig gehoor verlies; Bij zeer ernstig gehoorverlies is er meer aan de hand: bijna altijd is er dan sprake van een fikse beschadiging van de trilhaartjes in het slakkenhuis. De trilhaartjes in het slakkenhuis zijn microscopisch klein. Beschadigde trilhaartjes zijn (vooralsnog) niet te repareren of te genezen.

Beschadiging in het slakkenhuis

Als de trilhaartjes ernstig beschadigd zijn, dan helpt een hoortoestel niet meer: er zijn gewoon te weinig trilhaartjes om in beweging te brengen.

 

 Bron: www.fodok.nl een site die zeer de moeite waard is om er naar te kijken

Is een C.I operatie gevaarlijk ?

 

 

Is een CI-operatie gevaarlijk?

 

Zoals voor iedere operatie geldt, brengt ook deze operatie risico's met zich mee.  Over het algemeen worden deze risico’s als zeer aanvaardbaar gezien, de kans op complicaties is niet groter dan voor andere standaard ooroperaties.

Anno 2008 wereldwijd een paar honderdduizend mensen zijn met een CI. In Nederland zijn dat er zo’n 2,5 duizend, waarvan ruim duizend kinderen. In Nederland wordt de operatie altijd uitgevoerd in een gespecialiseerd centrum door een ervaren KNO-arts. Toch kun je natuurlijk nog bedenkingen hebben. Veel ouders hebben er moeite mee dat een kind dat in principe gezond is een operatie van enkele uren moet ondergaan.

 De risico's van een CI-operatie

Een CI- operatie verschilt weinig van een routine ooroperatie. De kans op complicaties is gelukkig klein, maar niet helemaal afwezig.

  • een verminderd bewegen van een gezichtshelft doordat de aangezichtszenuw niet meer goed functioneert. Deze zenuw loopt door het middenoor, naast het slakkenhuis.. Als deze complicatie toch optreedt, dan herstelt deze in het algemeen vanzelf.
  • een infectie van het operatiegebied. Om dit te voorkomen wordt na de operatie antibiotica toegediend.
  • Naast deze complicaties worden heel af en toe nog een tijdelijk veranderde smaak en een verminderd gevoel rond het operatiegebied waargenomen door patiënten.
  • De kans is vrij groot is dat door cochleaire implantatie het nog eventuele resterende natuurlijke gehoor in het geïmplanteerde oor verdwijnt. 
  • Bij 10-20% van de gevallen gaat door de operatie de functie van het evenwichtsorgaan verloren. Kinderen kunnen hierdoor enige tijd duizelig zijn. Na verloop van tijd leert het kind zijn evenwicht bewaren via andere zintuigen (voornamelijk het zicht). Overigens hebben veel dove kinderen al een slecht evenwicht vóórdat ze een CI krijgen.

 

Tot slot

Uit wereldwijd onderzoek is gebleken dat een CI-operatie gepaard gaat met een licht verhoogd risico op hersenvliesontsteking. Daarom wordt uit voorzorg iedereen die een CI krijgt gevaccineerd tegen hersenvliesontsteking

 

(bronnen: Academisch Ziekenhuis Maastricht; Cochleair Implant Centrum  Nijmegen/St. Michielsgestel

www.fodok.